Babymassage & yoga

Babymassage en yoga vinden beide hun oorsprong in India. Frederick Leboye, een Franse arts heeft de babymassage hier in het westen geïntroduceerd en steeds meer ouders ontdekken de meerwaarde van het masseren en de yoga.

Babymassage is het liefdevol, met aandacht aanraken en het voelen van je baby en baby-yoga staat voor beweging.

Positieve effecten van babymassage en yoga

Intens contact ouder & kind

Er ontstaat een intens contact tussen baby en ouder. Door dit intense contact leer je je baby beter kennen. Tevens wordt je intuïtie verbeterd omdat je zelf ook ontspannen bent. Het versterkt de verbinding en zorgt voor een goede hechting. Kortom plezier voor twee, je doet het samen!

Bevordert de slaap

Na een massage valt de baby meestal tevreden en ontspannen in slaap, doordat tijdens de massage o.a. het knuffelhormoon, oxytocine wordt aangemaakt. Dit hormoon zorgt ervoor dat stress verlaagt en dat je baby zich ontspannen, tevreden en blij voelt.

Gunstig effect op processen in het lichaam

Door de massage en de yoga ontspannen de spieren, verbeter de ademhaling en er vindt een betere doorbloeding plaats, dit heeft het een gunstig effect op een aantal processen in het lichaam. Tevens verzacht het diverse babykwaaltjes, zoals darmkrampjes, doorkomen van de tandjes, verkoudheid, overstrekken, voorkeurshouding enz.

Verbetering van het immuunsysteem

Massage bevordert de aanmaak van witte bloedcellen (leukocyten). Deze cellen bestrijden lichaamsvreemde, schadelijke stoffen, zoals bacteriën, virussen, infecties, parasieten, schimmels en gisten. De weerstand van je baby wordt dus verbetert.

Minder spanning

De massage zorgt ervoor dat je baby zich ontspannen, tevreden en blij voelt en de yogahoudingen geven bij een baby ook een gevoel van tevredenheid en ontspanning. Zo leert je baby om op een positieve manier met stress om te gaan en leert hij/zij zich ontspannen. Yoga In combinatie met  massage geeft een diepe werking op spanning.

Communicatie wordt bevorderd

Huilen en lichaamstaal is de enige vorm van communicatie die taal die je baby in het begin spreekt. Doordat je je tijdens de massage en de yoga volledig en in alle rust focust op je baby,  leer je je baby beter kennen en zul je de lichaamstaal van je baby beter gaan begrijpen. Dit geeft jou meer rust, maar ook je baby zal zich begrepen voelen en daardoor rustiger worden.

Babymassage en Yoga

Naast behoeft aan melk hebben baby’s ook zeker behoefte aan liefdevol gekoesterd en gestreeld te worden. Nu is dit iets wat je als ouders van nature al doet, maar babymassage is met aandacht je baby aanraken.

Uit vele onderzoeken blijkt dat deze positieve vorm van aanraking essentieel is voor de gezondheid en ontwikkeling van baby’s. Uit een proef met een groep te vroeg geboren baby’s blijkt hoe belangrijk die positieve aanraking is voor de gezondheid en ontwikkeling van kinderen . De helft van de baby’s kreeg naast de gewone verzorging drie keer per dag een massage van vijftien minuten. De gemasseerde kindjes bleken hun voeding efficiënter te verwerken, waardoor ze bijna twee keer zo snel in gewicht toenamen. Bovendien sliepen ze dieper en als ze wakker waren, waren ze alerter. Ook na acht maanden scoorden de gemasseerde baby’s beter op zowel mentale als motorische tests. Of baby’s nu te vroeg geboren zijn of niet, ze varen allemaal wel bij massage en yoga. De yogahoudingen geven bij een baby een gevoel van tevredenheid en ontspanning. Het is een manier om baby’s op een positieve manier met stress om te laten gaan en zich te leren ontspannen. Baby-yoga wordt gegeven op een rustige en liefdevolle manier, spelenderwijs met bewegingen, liedjes en versjes. Het zorgt voor een krachtige stimulans voor alle zintuigen en een gezonde ontwikkeling. In combinatie met de massage geeft het een diepe werking.

Bron: Yoga,- Massage en Trainingscentrum "De Weideblik" te Wageningen van Gea Scholtens-Stiekema.

Gecertificeerd en aangesloten bij

Wil jij dat ook leren?

Dat kan!

Ik geef regelmatig een cursus babymassage en baby yoga. Deze cursus bestaat uit 4 bijeenkomsten. Duur is ca. 1,5 uur, incl. koffie/thee en wat lekkers.

Naast uitleg van de massage- en yogatechnieken komen er ook interessante thema’s voorbij. Bij de cursus hoort naast een klein flesje olie ook een reader, zodat je na de cursus alle geleerde oefeningen nog eens rustig terug kunt kijken. 

De eerstvolgende cursus start op dinsdag 21 februari a.s., de volgende lessen zijn op 28 februari, 7 maart en de laatste les is op 14 maart.

Meer  informatie of opgaaf, via het contactformulier.

 

× Kan ik je helpen?